torstai 17. syyskuuta 2015

Mäykkyjen tehtävät: Personal trainer

Joskus voi näyttää, että me mäyräkoirat olemme vain laiskoja nakkeja, jotka lojuvat pitkin asuntoa, mutta meillä on myös lukuisia vastuullisia tehtäviä, joista huolehtiminen on jokapäiväistä, raskasta työtä. Tässä juttusarjassa esittelemme mäykkyjen tehtäviä.

Eräs tärkeimmistä tehtävistämme on toimia Emännän personal trainereina. Mäyräkoiradietti tai ehkä jopa -elämäntapa nojaa kolmeen tärkeään tappijalkaan: liikunta, oikein jaettu ravinto ja riittävä lepo.

Päiväohjelmamme koostuu 4-6 liikuntajaksosta:

Rauhallinen aamulenkki herättelee kehon ja mielen uuteen mäyräkoirapäivään. Liikkeelle lähdetään hitaasti venytellen ja annetaan aamun äänien ja tuoksujen avata aisteja.

Päivän toinen liikuntahetki on heti Emännän kotiinpaluun jälkeen. Tässä vaiheessa päivää Emännässä on havaittavissa luovuttamisen elkeitä ja ilman oikeanlaista aktivointia hän saattaisi helposti lösähtää vain keittiönpöydän ääreen tuntikausiksi selaamaan lehtiä.  Pieni kävely ja koirapuistossa telmiminen auttavat ajatuksia siirtymään takaisin tärkeimpiin asioihin eli meihin rakkaisiin koiriin.

Kolmas liikuntasuoritus on yleensä päivän pääliikuntasuorite. Tämä voi olla vaihtelevasti lenkki metsässä tai kylillä. Kesto on normaalisti tunnista kahteen tuntiin, mutta joskus kovalla pakkasella voimme hyväksyä lyhyemmänkin pyrähdyksen. (Sateella emme suosittele liikkumaan ollenkaan.) Uutena vaihtoehtona on joskus myös frisbeegolf, mutta tähän valitettavasti voi osallistua yleensä vain yksi mäyräkoira kerrallaan, koska muuten on flexit solmussa. Talvisin liikkuminen voi tapahtua myös hiihtäen (no me mäykyt emme sentään hiihdä, meille sopii parhaiten juokseminen talvellakin), mutta siihen tarvitaan hieman syrjäisempi maasto. Toisinaan olemme myös ulkoilleet jäällä.

Tämän lisäksi Emäntä saattaa joskus suorittaa hien pintaan nostavia harjoitteita myös sisällä ja näitä valvomme yleensä tarkasti vierestä. Tai joskus myös vatsan/selän päällä seisten. Ja joskus hoputamme hiuksista näykkien ja varsinkin punnerruksissa on tärkeää nuolla hikeä otsalta samalla.


Emännän apuna jumppaamassa jo 2013

Jaksaa jaksaa, nousee nousee...
Tärkeää on myös luoda rentouttava fiilis venyttelyyn. Oikean tunnelman saa aikaiseksi samaistumalla nukkuvan  mäyräkoiran rytmiin.

Venyttelyn ohjausta
Illan viimeinen ulkoilu on jälleen rauhoittava ja hidastempoinen jaloittelu yleensä piha-alueella. (Paitsi kun pihalla on rusakoita. Silloin pieni sykkeen nostatus on paikallaan!) Iltaulkoilu ei saisi venyä yli kymmeneen, koska sen jälkeen olisi aiheellista valua jo pikkuhiljaa yhteiseen lepoon sänkyyn. Kymmenen jälkeen on enää hankalaa saada koko mäyräkoiraparivaljakkoa liikkeelle ja tästä huomaa, että levon aika on jo alkanut.

Ravintona suositamme kaikenlaisia lihatuotteita ja varsinkin makkaraa. Periaatteessa mikä tahansa ruoka on sallittujen ruokien listalla, kunhan se jaetaan oikein mäyräkoirien kanssa. Mäyräkoirien kanssa jaetussa ruuassa ei tunnetusti ole enää juurikaan kaloreita jäljellä. Tämä pätee myös esimerkiksi jäätelöpaketin nuolemiseen. Nuolemalla jäätelöpaketin mäyräkoira poistaa valtaosan myös kupissa olevan jäätelön kalorimäärästä. 
    Suklaan syöminen on sen sijaan halpamaista. Kuka kehtaa tuoda koiratalouteen elintarvikkeita, jotka ovat haitaksi koiralle? Suklaapatukankin voisi korvata grillimakkaralla.

Levosta olikin jo puhetta, mutta sopiva lepo on siis (hieman näkemyksistä riippuen) klo 22-07 tai 22-10. Jos päiväohjelmassa on muutoksia ja esimerkiksi pitkä lenkki onkin jo aiemmin päivällä, voi toisinaan olla aiheellista nukkua päiväunet. Paras unenlaatu ja rentouttavin lepo saavutetaan luonnollisesti kylki kyljessä saman peiton alla nukkuen. 

Suosittelemme mäyräkoiraa personal traineriksi kaikille, jotka eivät säiky pientä hiekkaisuutta ja karvaisuutta lattioillaan! Kuten huomaatte, treeniohjelmamme on hyvin monipuolinen ja kokonaisvaltainen ja siinä huomioidaan sekä keho että mieli, koska eihän mäyräkoirakaan yksin leivästä elä. Tarvitaan myös makkaraa, nakkia, raakaa naudanlihaa, kuivattua kanaa, rustoluita, porsaan korvia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti