torstai 26. lokakuuta 2017

Talviunille!

Ilmojen viiletessä ja päivän lyhentyessä alkavat syksyn merkit näkyä luonnossa. Puiden ruskaa ihastellessa voi nähdä muuttolintuaurojen kyntävän taivasta etelää kohti. Myös muut eläimet alkavat varustautua talvea varten. Siilit käyvät horrostamaan lehtikasoihin ja pikku matelijat vetäytyvät syvälle koloihinsa kylmää pakoon. Karhu katsastelee talvipesää itselleen ja vetäytyy talviunille.

Myös mäyräkoira alkaa valmistautua talviuneensa mittarilukeman laskeuduttua pakkasen puolelle. Kesän ja syksyn aikana mäyräkoira on kerännyt suojaavan rasvakerroksen ihonsa alle vararavinnoksi, vaikkei mäyräkoiran aineenvaihdunta täysin pysähdykään talven ajaksi. Edelleen se tarvitsee ruokaa päivittäin talviunipesäänsä.
    Mieluisimpia pesäpaikkoja mäyräkoirille ovat pehmeät ihmisvuoteet, joiden peittojen ja tyynyjen uumeniin on hyvä kaivautua talvea pakoon. Myös muunlaiset sohvat ja lepotuolit viltteineen ja tyynyineen ovat usein mäyräkoirille soveltuvia paikkoja. Hätätapauksessa myös koiranpedit ja mattokasat voivat toimia mäyräkoiran talviunipesänä.
    Mäyräkoiraneiti Lucy on juuri kaivautunut lämpimään luolaansa...

Lucy!

...jossa hän aikoo nukkua talven yli...

Lucy, iltapissalle! Tule!

Ei... ei ei ei...

Ala tulla!

Eiiiiii....

Hah hah haa! Usko jo! Me mäyräkoirat emme nuku talviunia!


12 kommenttia:

 1. On se jännä miten sitkeästi ihmisissä istuu oletus, että (mäyrä)koira pitää raahata ulos vähintään kolme kertaa päivässä säästä ja vuodenajasta riippumatta. Tomerasti ollaan yritetty sitä käsitystä muuttaa, mutta ei näytä onnistuvan. Ihan kuin ei koira itse tietäisi milloin ulos on tarvetta ja halua lähteä. Hehe, ihana Lucy-neiti osaa kyllä elää mielensä mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja annas olla sitten sen kerran, kun olisi tosissaan asiaa ulos, sanotaan vaikka tuossa aamuneljän aikaan, niin sitten kitisee ja narisee ihminen ja ei löydy sukkaa ja missä housut on ja nytkö on pakko mennä ulos... Ei heru kiitosta!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ehkä joskus vielä tulee se ilta, kun ei tarvitse lähteä iltapissalle! :D

   Poista
 3. Kyllä teilläkin on paras paikka petinä. Me kaivaudutaan kans unille oikein peiton alle. Vitokin nukkui varmaan kaksi yötä omassa kopassaan. Sitte se hokas, että Hugo nukkuu sängyllä peiton alla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roni viihtyy parhaiten sängyssä, kun siellä ei ole ihmisiä, mutta Lucylle kelpaa lämmin kylki. :) Hyvä, että Vitokin lopulta hoksasi tulla sänkyyn. ;)

   Poista
 4. Voi Lucy-neiti, ymmärrän sinua oikein hyvin! Minusta on niin ihana tehdä pesä tai luola ihmisten sänkyyn ja patjojen alle. Mutta en minä kyllä silti talviunta nukkuisi, kun ulkona on niin määrä tuoksuja lumen alla. t. Eka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksut on toki kivoja, mutta sieltähän ne sitten kevään tullen hangen alta paljastuisivat! :)

   Poista
 5. Tuo on niin paras paikka talviunille, pussilakanan mutkassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ihanan pehmeä, lämmin ja tuoksuu turvallisesti ihmisille. :)

   Poista
 6. Onneks sato tuota lunta nyt. Muuten oesin mielellänj paeskaatunna talaviunille. Syksy ku ee oo meekäläesen mieleenen vuuenaeka. Vuan kyllä on se minummielestä jootavampävästä tuo iltapissillä käänti. Justiisa ku on kaevaatunna mukavasti jonnehhii täkimmutkaan ni eekö oo immeenen komentamassa ulos. Ite kaet sitä kuhhii hätäsä tietää.Vuan kysytäänkö meeltä. Ee tietenkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla pitäisi saada nukkua rauhassa! Ja meidän puolesta ihmisetkin joutaisivat jo aiemmin nukkumaan! Voihan sitä sitten aamulla nousta vähän aikaisemmin, jos hätä yllättää. Ihminenkään ei olisi sitten niin myrtsinä, kun olisi ajoissa mennyt nukkumaan. :)

   Poista