sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Luentopäivän kuulumiset


Mäyräkoirakerho, johon Emäntä kuuluu, järjesti eilen luentopäivän. Koirien selän terveydestä oli kutsuttu puhumaan eläinlääkäri ja neurologi Sigitas Cizinauskas Eläinsairaala Aistista. Hän oli kuulemma ollut todella hyvä ja innostava puhuja. Häntä oli ollut mukava kuunnella, vaikkei asia ollutkaan kaikkein mieltä ylentävin. Cizinauskas kertoi muun muassa, että geenitutkimusten mukaan kaikilla mäyräkoirilla (joitakin karkeakarvaisia sukuja lukuunottamatta) on perimässään geenimutaatio, joka aiheuttaa selän välilevyjen rappeuman. Rappeuma sinänsä on luonnollinen ikääntymiseen liittyvä oire, mutta mäyräkoirilla rappeutuminen tapahtuu paljon normaalia nopeammin. Se alkaa heti syntymästä ja jo 1-vuotiailla kaikki selän välilevyt (26 kpl) ovat rappeutuneet. Pelkkä rappeutuminen itsessään ei toki aiheuta koiralle kipua (tai kliinisiä oireita, kuten se hienosti luennolla ilmaistiin), mutta se altistaa välilevytyrälle, joka on kivulias sairaus ja aiheuttaa pahimmillaan halvauksen.


Selän rappeuma on siis perinnöllinen ominaisuus, joka kaikilla mäyräkoirilla on, mutta välilevytyrä on hankittu sairaus, jota kaikki mäyräkoirat eivät saa. Epäonnisia on n. 20 % mäyräkoirapopulaatiosta. (Se on toki suuri luku, koska muissa roduissa välilevytyrää sairastaa n. 3-5 %.) Neurologisesta näkökulmasta voidaan siis todeta, että mäyräkoirien jalostus on mennyt liian pitkälle ja liian pieni, liian matala ja liian pitkä fenotyyppi altistaa välilevytyrälle.


Kuulemma välilevytyrän leikkaus on melko helppo toteuttaa ja ennuste on yleensä hyvä, niin kauan kuin syväkiputunto on tallella. Eläinlääkäri totesi kuitenkin, että vaikka neurologi onkin, niin ei hän työttömäksi jäisi, vaikkei mäyräkoiria (ja ranskanbulldoggeja) niin paljoa tarvitsisikaan leikata.


Cizinauskasin toinen tärkeä viesti oli se, ettei ihmisten kannattaisi luottaa röntgenkuviin niin paljoa kuin nykyisin tehdään. Mäyräkoiriahan esimerkiksi selkäkuvautetaan ja välilevyissä löytyneiden kalkkeumien mukaan ne saavat tietyn K-luvun, joka sitten vaikuttaa jalostukseen. Mäyräkoirilla on siis rappeuma jokaisessa välilevyssään ja kalkkeuma 50 %:ssa välilevyistä. Röntgenissä niistä näkyy ehkä n. 3. Ainoastaan magneettikuvaus kertoo luotettavasti selän tilasta. Hän näytti esimerkin, jossa röntgenissä näkyi kalkkeuma välilevyssä. Magneettikuva paljasti, että välilevytyrä oli kuitenkin toisessa välilevyssä, jossa kalkkeumaa ei näkynyt. Mikään tutkimus ei kuulemma ole osoittanut, että kalkkeumien määrällä olisi vaikutusta välilevytyrän todennäköisyyteen. Selkien röntgenkuvaus jalostusta varten on siis käytännöllisesti katsoen turhaa.
    Välilevyrappeuman ja välilevytyrän lisäksi hän esitelmöi spondyloosista ja välimuotoisesta lanne-ristinikamasta. Näidenkin yhteydessä hän muistutti, että pitäisi aina hoitaa koiran oireita, ei röntgenkuvaa. Kaikki oireet eivät johdu muutoksista selkärangassa ja kaikki selkärangan muutokset eivät aiheuta oireita. Esimerkiksi spondyloosi (silloittuminen) ei useinkaan aiheuta oireita, joten pelkästään sen näkyminen röntgenkuvassa ei automaattisesti tarkoita, että koiralta on kiellettävä kaikki liikkuminen ja laitettava se lääkitykselle.


Päivän toinen luennoitsija oli eläinfysioterapeutti-eläintenkouluttaja Nina Jäntti (Heartraiders.fi) ja hän kertoi koirien raakaruokinnasta. Emännän lähtöolettamus oli, että raakaruokinta on monimutkaista ja vaatii syventymistä. Tämä ennakko-olettamus sai vahvistusta erilaisia ravintoainelaskelmia katsellessa. Jäntti kuitenkin lohdutti, että alun paneutumisen ja aiheeseen syventymisen jälkeen raakaruokinnastakin tulee nopeasti rutiini, eikä ravintoaineita tarvitse päivittäin laskea uudestaan, kun ne kerran on saanut kohdilleen. Tervettä maalaisjärkeä voi myös käyttää ja koiraa katsomalla näkee jo suoraan, onko muutoksia tehtävä. Jos koiran paino on tasainen ja jätökset sopivan kokoisia ja normaaleja eikä muitakaan oireita ilmene, niin silloin ruokinta on kohdillaan.
    Aivan luento ei saanut Emäntää innostumaan täydellisestä raakaruokinnasta, mutta niin kutsuttu 50/50-ruokavalio häntä hieman alkoi kiinnostaa. Siinä koira saa puolet ruuastaan kuivaruokana ja puolet raakana. Etuna tässä ruokinnassa on se, ettei vitamiineja ja hivenaineita tarvitse laskeskella, koska ne tulevat kuivaruuasta jonkun ammattilaisen laskemina. Jäljelle jää vain koiran ilahduttaminen ihanalla, raa'alla lihalla.


Kielloista huolimatta Lucy-neiti ruokki itseään eilen illalla paprikapalasella, joka oli pöydälle jääneellä lautasella. Aamuyöstä vatsalaukku luopui sulatusyrityksestä ja päätyi tyhjentämään itsensä oksennuksen muodossa uuteen sänkyyn. Pikkuisen Emäntä oli happamena, kun kaksi päivää vanhaan sänkyyn sillä tavalla oksennellaan, mutta koska sänky ei kärsinyt pysyvistä vaurioista, niin hän leppyi pian.

Tänään pidettiin omat rally-tokon ratatreenit. Kokeiltiin Alielin (Team Vallattomat) ideaa tehdä rataa lopusta päin vähitellen tehtäväkylttejä lisäten. Ensin tehtiin siis viisi viimeistä kylttiä, seuraavalla kerralla kymmenen viimeistä, sitten 15 viimeistä ja lopulta koko 19 tehtävän rata. Palkkaa ei siis saanut välillä, vaan vasta lopuksi maalissa. Yhden kerran perusteella sanoisimme, että tapa toimi. Jo toisella ja kolmannella kerralla tuntui varsinkin Lucy-neidin into ehkä hieman kasvavan loppua kohti, kun päästiin jo edelliseltä kierrokselta tuttuihin kyltteihin ja toivo loppupalkasta vahvistui.
    Treenissä oli mukana myös häiriöaspekti, kun lähellä leikki lapsia ja heidän iloisista äänistään huolimatta mäyräkoirien oli vain toteltava. Roni sai ekstrahäiriöharjoituksen, kun eräs utelias lapsi tuli juttelemaan ja katsoi radan suoritusta n. metrin päässä mukana kulkien. Emäntä oli erityisen ylpeä Ronista, kun hän suoritti kokonaisen radan innokkaasti ilman välipalkkaa mukana kulkevasta vieraasta lapsesta huolimatta! Pitäisi saada useammin iloisia lapsia treenikentälle.

16 kommenttia:

  1. Ikäviä nuo sairausmuutokset ja -alttiudet, mitkä milloinkin, rodusta riippuen. Olen toki tiennyt, että selkä on mäyräkoiran arka paikka ja että välilevytyrälle on iso alttius, mutta en kyllä tuota tiennyt, mitä rappeumasta kirjoitit. Ja aika jännä, että karkkareissa on sukuja, joissa tuota mutaatiota ei ole.
    Oliko jotain eroa kääpiö/kaniini ja sitten toisaalta normikokoisten mäyräkoirien kohdalla?

    Meillä noudatetaan tuota 50/50 -ruokailua, suurinpiirtein. Eli yleensä Wimppu saa toisen ateriansa raakana ja toisen nappuloista. Tyyli on sopinut sille oikein hyvin ja sillä lailla saan lihan määrää kätevästi nostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika tyrmäävältähän tuo tuntui, että oma rakas rotu on ajautunut geneettisesti tuollaiseen tilaan, ettei oikein mitään ole enää tehtävissä. Geneettisesti kääpiöillä ja kaniineilla on sama perimä normaalikokoisten kanssa, mutta niiden vielä pienempi koko kenties altistaa ne vielä enemmän tyrälle. Onneksi ei tarvitse kasvattaa mäyräkoiria, niin ei joudu painiskelemaan eettisen ongelman kanssa. Tuskin mäyräkoirarotu kuitenkaan on maailmasta katoamassa ja kuten sanottu, niin kaikki eivät tietenkään sairastu alttiudesta huolimatta.

      Kun vain löydettäisiin eläin, jonka liha sopisi toisaalta Ronin vatsalle ja vielä maistuisi suullekin (lohi esim. sopii mahalle, muttei oikein kelpaa muuten), niin voisimme kokeilla myös tuota 50/50-ruokailua. :) Kiva, että olette löytäneet Wiimalle sopivan ruokintatavan!

      Poista
  2. Olipas paljon tietoa sillä luennolla. Kaikilla roduilla omat vaivansa, eikä jalostus ole niitä ainakaan vähentänyt. Aurinkoista alkuviikkoa sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mielenkiintoiset luennot! Vuosikymmeniä aiemmin ei ollut niin paljoa tietoa sairauksista ja geeneistä ym. jalostuksen tukena, että monessa rodussa on tullut ikäviä vaivoja, mutta onneksi näistä nyt on tietoa ja ainakin Suomessa useimmilla kasvattajilla myös tahtoa kasvattaa terveempiä koiria.
      Mukavaa viikon alkua teillekin! :)

      Poista
  3. Ihania syksykuvia! :) Tosi harillinen tuo mäyräkoirien selkätilanne. Luento kuulostaa olleen mielenkiintoinen. Ja hirmuisen kiva, kun teillä on noita harrastuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi me ollaan kuitenkin molemmat (tällä hetkellä) terveitä, niin voidaan keskittyä vain nauttimaan kauniista syksystä ja harrastuksista. :)

      Poista
  4. Párek ja Palvelijatar15. lokakuuta 2018 klo 15.39

    Suuret kiitokset kattavasta infosta! Meillä liputetaan 50/50 raakaruokinnan puolesta. Hyvin on sopinut makunsa ja vatsankin puolesta. Meidän elli on sanonut, että oikein hyvin voidaan jatkaa juuri näin, koska paino pysyy kurissa ja vatsa toimii normaalisti. Onneksi ei ole koskaan ollut iho-ongelmia eikä muitakaan allergioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että olette löytäneet sopivan ruokailutavan! Kun vatsa toimii, niin muukin elämä luistaa mukavammin. :)

      Poista
  5. Nyt on ihan pakko kommentoida tuota luentoa. Esim, Kennelliiton sivuilta löytyy juttu, jossa on viitattu useampaankin tutkimukseen kalkkeutuneiden välilevyjen ja välilevytyrän yhteydestä, kannattaa lukea:
    https://www.kennelliitto.fi/mayrakoirahalvaus-ja-selkanikamien-valilevyjen-kalkkeutuminen

    - Välilevykalkkeutumien ja välilevytyrän yhteydestä on maininta kirjallisuudessa jo 1960-luvulla. Funkquist ja Henricson (1969) ehdottivat nuorten mäyräkoirien röntgenseulontaa välilevykalkkeutumien varalta keinona vähentää sairauden esiintymistä.
    - Tanskalaisessa seurantatutkimuksessa havaittiin, että kahden vuoden iässä otetuissa röntgenkuvissa näkyvät välilevykalkkeutumat ennustavat hyvin mikä on koiran selän terveys kahdeksan vuoden iässä. Koirilla, joilla oli useita kalkkeutuneita välilevyjä oli suurempi riski sairastua. Niistä koirista, joilla oli 0 – 2 kalkkeutunutta välilevyä, oireita oli harvoilla ja ne olivat lievempiä. Kalkkeutuneiden välilevyjen paikalla ei ollut merkitystä (Jensen ym. 2008)
    - Myös suomalaisessa röntgenkuvattujen mäyräkoirien seurantatutkimuksessa selvisi, että röntgenkuvissa havaittujen välilevykalkkeutumien määrällä oli selvä yhteys välilevytyräoireisiin. Koirilla, joilla oli ≥ 5 kalkkeutunutta välilevyä oli 18 - kertainen riski saada oireita verrattuna koiriin, joilla ei ollut kalkkeutuneita välilevyjä. Ensin mainituilla myös oireet olivat vakavammat (Lappalainen ym. 2014)

    Tanskassa on systemaattisella selkäkuvauksella saatu hyviä tuloksia, Norjassa ja Ruotsissakin mäyräkoiria kuvataan enenevässä määrin. Briteissäkin asiaan on herätty: https://www.dachshund-ivdd.uk

    Tietoa löytyy, kun jaksaa hiukan penkoa. Meidän laumassa uskotaan, että mäyräkoirien selkäongelmia voidaan vähentää, jos niin halutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme ota kantaa siihen, mikä on totuus tässä selkäasiassa, koska emme ole selkäspesialisteja tai tutkijoita. Toistimme vain, mitä tällä luennoitsijalla oli sanottavaa. Jos kuitenkin olemme ymmärtäneet jotain väärin, se on täysin meidän syytämme, eikä tätä postausta kannata muutenkaan lukea absoluuttisena totuutena asiasta. Muistaaksemme jotakin samankaltaisia geenitutkimustuloksia oli tosin julkaistu viimeisimmässä Mäyräkoiramme-lehdessä.

      Poista
    2. Ko. luennoitsija tosiaan suhtautuu epäillen selkäkuvauksiin ja toki hän saa kertoa oman mielipiteensä. Mutta tutkimustuloksia kyllä on, sitä ei voi kiistää, sen takia kommentti. Tämä selkäasia on niin tärkeä ja aina ajankohtainen, että taidetaanpa jossain vaiheessa ottaa mäyräkoirien selkäkuvaukset puheeksi omassakin blogissa. Kiitos vinkistä!

      Poista
    3. Olkaa hyvät. :) Tärkeästä asiasta kannattaa aina blogata!

      Poista
  6. Olispa ollu tarpeen olla kuuntelemassa tuommosta. Sano äet. Vuan onneks suatiin tästä jo tärkeemmät, kiitos siitä :)
    Tuo välj´muotonen lanne-ristinikamajuttu kiinnostaa kovasti. Meekäläesellä vissiinnii on sen tapasta.Siitä oes hyvä suaha tietoo enämpihhii. Jottae löötyy netistä kyllä vuan iha asijantuntijan suusta aena luotettavampoo oes tieto. Kiitos hyvästä jutusta, tärkeitä asijjoeta tulj.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä. :) Välimuotoinen lanne-ristinikama on perinnöllinen. Kipuja sekään ei välttämättä itsessään aiheuta. Kuulemma alaselkäkipuisista koirista 87 %:lla on symmetrinen lanne-ristinikama, kun terveistä koirista näin on 50%:lla. (Odotuksenmukaista olisi, että epäsymmetrinen aiheuttaisi kipua.) Luennoitsija totesi kuitenkin, että epäsymmetrisesti rakentunut selkä voi toki aiheuttaa toispuoleisuutta liikkumiseen, josta voi aiheutua lihasperäistä kipuilua. (Jos haluatte oikeaa, varmaa, tietoa, kysykää asiantuntijoilta. Tämä oli lyhyesti se, mitä meillä jäi mieleen ja luentomuistiinpanoihin. :)

      Poista
  7. Raakaruuistakin löytyy täysravintoja, niillä me aika pitkälti ollaan menty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä tavalla raakaruokintakin on varmasti vähän helpompaa, jos joku muu on tehnyt kaiken laskemis- ja ajattelutyön valmiiksi. :)

      Poista