lauantai 28. marraskuuta 2015

Mäykkyjen tehtävät: Mielialalääke

Jos sinulla on mäyräkoira, et ole koskaan täysin yksin ja täysin onneton. (Tälläkin hetkellä Roni makaa vieressäni.) Ei yksinäisiä öitä, yksinäisiä iltoja tv:n ääressä eikä varsinkaan yksinäisiä aterioita. Et ole yksin saunassa etkä vessassa. Kun tulet töistä kotiin, mäykky ottaa sinut iloisena vastaan. Heiluttaa häntäänsä ja haluaa nuolla nenäsi. (Paitsi Lucy saattaa urahtaa pienen moitteen liian pitkään poissa viipymisestä.) Kun heräät, ensimmäinen asia, jonka näet, on iloinen mäyräkoira, joka on hyvillään, että olet vihdoin herännyt. (Tai ainakin Roni on iloinen. Lucy ei ehkä vielä jaksa avata silmiään.) Kun käyt viemässä roskat, mäyriäinen juhlii uljasta kotiin paluutasi.

Mäyräkoiran söpö ulkomuoto kutsuu silittämään ja räpläämään itseään. Lerppukorvia on hauska hypistellä. Töppöjalkoja on kiva puristella ja nypeltää polkuanturoita. Myös kuono on aivan liian suloinen rauhaan jätettäväksi. Ja koska mäyräkoira rakastaa lähellä oloa ja koska sen on pienestä pennusta asti ollut tottuminen kaikenlaiseen kosketteluun (pentuina mäyräkoirat vasta ovatkin syötävän suloisia!!), se ei juuri häiriinny erilaisesta koskettelusta, vaan nukkuu tyytyväisenä mäyräkoiranuntaan, vaikka kuinka kopeloisit sitä. Samalla, kun silität koiraa, verenpaineesi laskee ja stressi vähenee.

Mäyräkoirat ovat hauskoja. Pelkästään niiden vartalo on hassunnäköinen. Vapaana kirmaavaa mäyräkoiraa ei voi katsoa hymyilemättä. (Paitsi jos se kirmaa autotielle.) Lyhyet jalat tikkaavat valtavalla nopeudelle ja korvat ja häntä hulmuavat. Jos mäyräkoira ei ylety jonnekin tai näe kunnolla, niin aina voi nousta mangusti-asentoon. (Lucy on tässä erityisen etevä. Joskus koiranäyttelyssä toivoisi, että tuomari voisi arvostella mäyräkoiran myös tässä asennossa. Se kun sujuu toisinaan tavallista seisomista helpommin.)

Mangusti-asento
Leikkivät mäyräkoirat ovat hauskoja ja jotakin tehtävää suorittavat mäyräkoirat samoin. Koskaan vielä ei ole harjoitustuokio päättynyt siihen, että koira olisi kyllästynyt ennen ihmistä. Lucy ja Roni varsinkin ovat aina valmiita vielä vähän seuraamaan ja istumaan käskystä (ja makupaloista). Eikä ole niin mahdotonta tehtävää, etteikö mäyräkoira ainakin yrittäisi keksiä siihen ratkaisua.

Mäyräkoirat siis poistavat yksinäisyyden tunnetta, tuovat iloa, vähentävät stressiä ja saavat sinut tuntemaan itsesi halutuksi ja tärkeäksi. Lisäksi ne auttavat pitämään yllä säännöllistä rytmiä elämässä. Ronin sirkutus herättää viimeistään kahdeksalta aamulla eikä vuorokausirytmi pääse keikahtamaan loma-aikoinakaan. Myös iltaruoka on tarjoiltava aikanaan ja säännöllinen liikunta kuuluu luonnollisena osana päivään  (kts. aiheesta myös Mäykkyjen tehtävät: Personal trainer).

Joku voi toki pitää mäyräkoirakuuria kalliina, maksaahan yksi pentu n. 1000 euroa, jonka lisäksi tulevat vielä ylläpitokustannukset. Mutta esimerkiksi päivittäinen annos Lucya maksaa enää noin euron päivässä. (Laskelmieni mukaan Lucy on ollut meillä pian tuhat päivää.) Toisin kuin pillerinä otettavan mielialalääkkeen, päivittäistä mäyräkoira-annosta ei voi unohtaa ottaa. Se tarjoilee itse itsensä heiluvalla hännällä ja kirkkailla nappisilmillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti