perjantai 7. lokakuuta 2016

Mäykkyjen tehtävät: Kiireen katkaiseminen

Koska me (mäyrä)koirat olemme ihmisen parhaita ystäviä, on meissä sisäänrakennettuna joitakin tärkeitä ominaisuuksia, joista tällä kertaa esittelemme kiireenkatkaisumekanismin.


Yleensä aamulenkit ovat verkkaisen rauhallinen aamunavausrutiini, jolloin aistit avautuvat uuteen päivään ja mieli herää raukeudestaan raittiin ilman täyttäessä keuhkot ja tuulettaessa yön tunkkaisuuden kehosta. (Kuten eräässä Emännän bongaamassa terveysohjeessa vuosisatain takaa sanottiin: "Kävele ja liiku jotain ylös noustuasi, että loka, joka yöllä on kokoontunut suolijiin, laskeutusi alaspäin persauxeen." - Terveysneuvoja Vaasasta vuodelta 1786 -)


Toisinaan kuitenkin aamulenkin alkuun jo sisältyy kiireen tuntua ja jopa hoputtamista tai hihnasta nykimistä. Täysin meistä mäyräkoirista riippumattomista syistä on Emäntä laskelmoinut aikataulunsa väärin ja yrittää nyt meidän kustannuksellamme kiriä sitä kiinni. Koska tiedämme, kuinka vaarallista stressi ja kiire on keholle, laukeaa välittömästi sisäinen antistressijärjestelmämme. Jalat ikään kuin lakkaavat toimimasta ja sen sijaan mieltä rauhoittava nuuskuttelu lisääntyy.


Downshiftin, leppostelu, hitailu, kotoilu... Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja sen opettaminen lähimmille ihmisillemme on missiomme. Kiire katkeaa, kun mäyräkoira töppöstelee vain nenänsä eikä kellon tahtiin. Myös erilaisiin esteisiin, kuten puunrunkoihin, liikennemerkkeihin ja rappuralleihin takertuminen kuuluvat antistressmanööveriin. "Kierrä"-käsky saa kuulua kuuroille korville, koska tällaisena aamuna jos koska Emännän kannattaa antaa oikein suuri halaus vanhalle puulle sen takaa hihnojamme selvitellessään.


Tällainen luonnon (eli meidän) rytmiin mukautuminen antaa ihmiselle maailmankaikkeudelle antautumisen kokemuksen ja opettaa uudenlaisia elämänarvoja. Jos on jo alunperin lähtenyt liikkeelle myöhässä, ei ole enää merkitystä, kuinka paljon myöhästyy. Paras nauttia rauhassa siitä ihanasta hetkestä, jonka on mäyräkoiriensa kanssa ansainnut. Töitä ehtii tehdä sen jälkeenkin. Kiireettömästä aamusta kiitävät sydän ja mäyräkoirat.


Antistressmetodimme on vapaasti käytettävissä ja muokattavissa kunkin koirarodun ja jopa eläinlajin erityispiirteet huomioiden. Onpa tapasi sitten matolle oksentaminen tai terraarioon katoaminen, niin tärkeintä on, että pysäytät tilanteen, kun se on käymässä liian kiireiseksi ja stressaavaksi ihmiselle, palautat hänet elämän peruskysymysten äärelle ja teet sen täydestä sydämestäsi!


Muistathan myös luentosarjamme "Haukkuen maailmalle" ja "Irtokarvat, nuo pienet jokapäiväiset lahjamme", jotka ovat tilattavissa tämän blogin kautta!

6 kommenttia:

 1. Kyllä ne osasi 1700 luvullakin antaa hyviä käytännön neuvoja miten saa aineenvaihdunnan pelaamaan mutta teidän antistressimetodia
  se vasta hyvä resepti onkin :) Hienoja syksyisiä kuvia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vartenhan me lemmikit olemme, että lisäämme ihmisten hyvinvointia! :)

   Poista
 2. Kih hih hih, aivan loistava postaus kuvineen, kuomat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Me olemme aina nelitassujarruna kiireettömyyden puolesta! :)

   Poista
 3. Tuostapa maenoslaase teejjän vualj´kamppanjaan; Kiireettömyyvven puolesta, Lucy ja Roni evuskuntaan! Kaete työ seoroovissa vualissa asetutta ehokkaeks? On niät sevverra hyvät puhheellahjat ja uatokset teellä että kyllä mänis kertalinttuulla muan asijat kohilleen :D Takkuulla saesitta iänj´vyöryn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh... kuulostaa vähän stressaavalta hommalta. :D Mutta jos sinä lähdet ehdolle, niin voidaan tulla kampanjapäälliköiksi. ;)

   Poista