lauantai 17. joulukuuta 2022

Koko rahalla


 Tällä viikolla on ravattu ahkerasti eläinlääkärissä. Keskiviikkona piti olla Demon kakkosrokotuskerta (16-viikkoisrokote, mutta viikon myöhässä, koska 8-viikkoisrokotekin myöhästyi työmatkan vuoksi), mutta aamulla eläinlääkäri (kunnallinen) soitti, että jossain onkin halvaantunut hieho, joten aika peruuntui. (Halvaantunut tuotantoeläin tarvisi ilman muuta lääkäriä kipeämmin kuin rokotustaan odottava terve pentu.) 

Olin varannut Lucylle sydänkontrolliajan kaupunkiin eläinlääkärille torstaiksi, joten soitin klinikalle ja kysyin, onnistuisiko samalla kertaa töötätä myös piikki pentuun ja se sopi. (Alunperin piti ottaa samalle klinikalle Roni mukaan torstaina, mutta sen aika siirtyikin perjantaille.) Torstaiaamuna klo 6.45 lähdimme siis uhmaamaan luonnonvoimia ja ajamaan liukkaan pöppyräistä tietä kaupunkiin. Vaikka olin vähän epäilevä, olimme kuitenkin vastaanottohuoneessa 8.00. Demo tosin lisäsi jännityskertoimia, kun ei ihmetykseltään malttanut tehdä pissaa klinikan pihalle. Pikku ukkeli oli ensimmäistä kertaa kaupungissa ja ohikulkevat autot, koululaiset ja koirat olivat niin hämmästyttäviä, ettei sellaiselle triviaalille asialle kuin pissaaminen jäänyt yhtään vapaata kaistaa aivoissa.


Lucy tutkittiin ensin. Ääreispulssi oli kuulemma heikentynyt. Sydän ei jaksa enää pumpata tehokkaasti. Ultraäänellä etsittiin syytä vatsan pömpötykseen, mutta ylimääräistä nestettä ei löytynyt vatsaontelosta. Kylkiluut ja selkäranka tuntuvat nykyisin selvemmin eli koira on kuihtumaan päin, mutta jostain syystä viime viikkoina monta vuotta samalla tavalla päälle istunut takki ei enää mennytkään kiinni. Vatsan tunnustelu myös saa aikaiseksi epämukavuudesta kertovia ähkäisyjä. Verikokeissa kävi ilmi, että Lucylla on myös alkava maksarappeuma (maksa oli kuitenkin ultrassa ok). Mummeli sai siis vielä yhden uuden pillerin dosettiin. (Kyllä, Lucylla on nykyisin dosetti!) Myöhemmin apteekissa jonottaessani sain ahaa-elämyksen siitä, mitä vanheneminen tulee aikanaan olemaan: lääkäri- ja apteekkireissuja kuukaudesta toiseen. Olen viimeisen puolen vuoden aikana käynyt apteekissa melkein useammin kuin ehkä koko elämäni aikana yhteensä.


Tällä hetkellä yksi tärkeimmistä syistä, miksi toivon, että Lucy vielä sinnittelee, on Demo. Lucy on aivan mahtava roolimalli ja laumanjohtaja pikku viikarille! Jo aulassa Lucy näytti mallia, miten kivaa on mennä vaa'alle. (Niin kivaa, etten meinannut saada Demoa punnittua yksin, kun Lucy yritti makupalan toivossa kiivettä uudestaan ja uudestaan vaa'alle seisomaan.) Seuraavaksi pentu asteli toimenpidehuoneeseen iloisesti Lucyn vanavedessä, tervehti lääkärin ja hoitajan ja tutki huonetta samalla, kun Lucya hoidettiin. Eläinlääkäri sai tutkia Demon pöydällä rauhassa. Rokotuspiikkikin hupsahti niskaan lähes huomaamatta. Demo meni sen jälkeen lattialle syömään lihapullaa ja muita herkkuja, kun rabiesrokotteen kirvely alkoi. Muut mäykyt eivät ole siitä paljon välittäneet, mutta Demo on vähän cry baby. Nopeasti kirvely ja kutina oli kuitenkin ohi ja kaikkea uutta mielenkiintoista edessä taas.

Lucyn tuloksia odotellessa käytin koirat ulkona ja vihdoin Demonkin pissa tuli. Olin tyytyväinen, ettei se pissannut sisälle vaan pystyi pidättelemään jo ulos asti. Aulassa saimme odottaa jonkin aikaa tuloksia ja vakuutusyhtiön vastausta ja Lucy näytti mallia, miten odotellessa voi ottaa rennosti. Lähinnä ehkä omasta tilastaan johtuen Lucy ei kauaa turhaan seisoskele tai istuskele, vaan käy nykyisin nopeasti kylkilepoon. Demo katsoi mallia ja pienen kitinän jälkeen ruoppasi odotushuoneen kuramatosta itselleen pedin ja kävi myös pitkäkseen. Ujutin taskusta vaivihkaa muutaman herkkupalan makaavan pennun kuonon eteen vahvistaakseni tätä toivottua toimintamallia.

Perjantaina oli sitten Ronin vuoro. Demo oli taas mukana autoilemassa ja kävimme sen kanssa pikaisesti sukuloimassa sillä aikaa, kun Roni oli hammaslääkärissä. Roni kävi viimeeksi elokuussa hampaiden puhdistuksessa ja siltä poistettiin kolme hammasta edellisten kahden lisäksi. Marraskuussa rokotuksilla eläinlääkäri totesi, että toinen puoli hammaskalustosta on tummentunut jostain syystä ja suositteli röntgeniä ja hammaskivenpoistoa. Kävimme pari viikkoa sitten näyttämässä hampaita tälle kaupunkilääkärille ja hän totesi, että yhden hampaan joutuisi ehkä poistamaan. Kävi kuitenkin niin, että hampaita täytyi poistaa viisi! Yksi niistä oli mm. iso poskihammas toiselta puolelta. Se hieman kirpaisi, kun tiedän, kuinka tärkeitä ne hampaat ovat luiden kaluamisessa. Tietenkin koiran on parempi olla ilman kipeitä hampaita, joten syököön luita toisella puolella tai olkoon syömättä.


Kotona Roni on ollut nyt hiukan raasu. Perjantai-ilta meni opiaattipöllyissä takki päällä leivinuunin kyljessä koisien. Lauantaiaamu valkeni Ronille sysisuomalaisessa krapulassa. Ruoka maistui ihan hyvin, mutta maha oli nukutusaineista sekaisin. Mukaan saatiin ruiskulla annettavaa tulehduskipulääkettä, jossa oli kovat ukaasit, kuinka sitä ei saisi antaa, jos koira menee yhtään ripulille. Uhmasin kuitenkin varoitustekstejä anafylaktisen shokin uhalla ja annoin päivällä ruuan kanssa annoksen lääkettä. Tätä kirjoittaessa koira on, jos ei nyt hyvässä kunnossa, niin elossa kuitenkin. Ajoittainen tärinä paljastaa, että kipuja on, eikä se ole mikään ihmekään, kun ikenet on tikattu umpeen vasta eilen.

Seuraavat kaksi viikkoa Roni syö pelkästään pehmeää ruokaa, mikä on varmasti sen mielestä onnenpotku, kunhan pahimmat kivut helpottavat. Ensi alkuun haavoja täytyy huuhdella ruiskulla ruokailun jälkeen, joten ruokailut ovat nyt melkoisia operaatioita. Vauva ja vanhus syövät kolmesti päivässä ja toki Ronikin syö aina kun muutkin. Puruluitakaan ei tarjoilla Ronille pariin viikkoon, mutta Lucyn ja pennun pitäisi kuitenkin saada edelleen kovaa pureskeltavaa, niin siitä voi tulla vähän mielipahaa Ronille.

Rahaa ja bensaa on siis tällä viikolla palanut koiria hoitaessa ja hoitaminenkin on tällä hetkellä jokseenkin työlästä. Kävin mm. pitkästä aikaa yksin kävelyllä, kun ei lopulta ollut yhtään koiraa, joka olisi voinut lähteä seuraksi. Kuitenkin nämä kolme ovat saaneet osakseen parempaa hoitoa kuin mistä suurin osa maailman ihmisistä osaa edes uneksia, joten täytyy olla tyytyväinen, että on mahdollista huolehtia lemmikeistään näin. Toivottavasti Roni paranee pian ennalleen ja toivon mukaan Lucyllakin on vielä edessään virkeitä päiviä.


13 kommenttia:

 1. No onpa ollut lääkärikäyntejä. Niissä on ikävää koiran sairastelun lisäksi se, että lompakko yleensä kevenee aika lailla. Mutta kuten kirjoitatkin, onhan onni, että saa lemmikeilleen hyvää hoitoa tarjottua, siten ehkä saa vähän pidennettyä yhteistä maanpäällistä taivaltakin <3.
  Minulla ei vielä ole ollut koiraa, jolta olisi hampaita poistettu, mutta olen myös ymmärtänyt, että voi olla melkoisen kivuliasta jälkeenpäin, toivottavasti Ronilla on jo alkanut elämä hymyillä!
  Ja myös toivon Lucylle paljon kepeitä päiviä pentua kasvattaessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ronilta on poistettu tähän mennessä jo 10 hammasta. Tulehduskipulääke aiheutti ripulia ja pari päivää koira oli kivulloisen oloinen, mutten tiedä, vaivasiko enemmän vatsa vai leuka tai ehkä molemmat yhdessä. Nyt muutaman päivän jälkeen ilman lääkitystä ilme alkaa olla taas iloinen.

   Poista
  2. No onpa kiva kuulla, että Ronin fiilikset ovat keventyneet :) !

   Poista
 2. Iloja ja suruja. Yhdessäoloa ja hyvästejä. Lucy-neiti on hiano roolimalli Demolle. Voikaa hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huolta on ollut viime aikoina karvakavereiden voinnista. Lucyn kohdallahan on vain yksi päämäärä, muttei vielä tietoa, kauanko matka sinne kestää. Yritetään nauttia pienistä yhteisistä hetkistä päivittäin. <3

   Poista
 3. Voe tuhannen turkasta...ompa sielä ollunna nyt säpäkkätä :( Äet sano kyllä sammoo että enämpi on meekäläesen liäkkeehen takija apteekissa käännä ku muihen. Joka viikko jottae. Ja lompsarukka tyhjyyttään humisoo. Onneks on vakkuutus joka kuitennii vähä korvoo. Ennenku sittä tulloo raja vastaan. Semmosta seon ku ikkee tulloo, samahan seon immeesilläe.
  Toevottavasti Lucyn voenti pysysj kuitennii kutakuinnii hyvänä että jaksas pikkumiestä opastoo ja olla ilona sielä kaekille <3 Ja Ronin suu paranis jootuin. Jaksamista sinne immeesille ja nelj´jalakasillehhii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roni alkaa olla entisensä. Vaikka hampaita on poistettu nyt useamman kerran, niin juuri koskaan ei ole ollut mitään havaittavaa kipuoireilua ennen poistoja ja kun pahin jomotus leuoissa lakkaa, niin Roni on taas menossa. Eläimet peittävät kipunsa niin tehokkaasti ja tuntuu, että metsästyskoirarotuiset vielä tehokkaammin. Lenkkeily ja leikkiminen ovat jatkuneet siitä, mihin perjantaina jäivät. :)

   Poista
 4. On teidän laumassa taas sattunut ja tapahtunut. Ja on ollut sekä iloja että niitä kurjiakin uutisia. Kovasti voimia kaksijalkaisille! Ymmärrän niin hyvin, kun on valtava huoli karvakamuista. Demo tuo varmasti kuitenkin hymyä myös ikävien asioiden keskelle. Lucylle paljon voimia, että matka jatkuisi vielä pitkään.

  Teidän koirulit saavat varmasti kaikkein parasta huolenpitoa, mitä olla voi. Niin kuin itsekin kirjoitit. Kaikkemme me annamme näille meidän eläinystäville ja huolehdimme niistä paljon paremmin kuin itsestämme. Yritetään aina muistaa se, kun tulee huonoja aikoja.

  Hipun ja Mytön emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Demo on kyllä ollut lauman piristys viime aikoina ja jotenkin tuntuu, että aikuiset koirat Lucya myöten pitävät pennusta. Näyttää, että useimmiten Lucykin tervehtii Demoa hännän huiskautuksella ja välillä saattaa jopa tehdä leikkiinkutsuhypähdyksen. :D

   Poista
 5. Kyllä oli tuttua juttua nuo eläinlääkärissä käynnit ja rahan menot,meillä oli kaikilla maha kuralla ja Didiä jouduin käyttämään Oulun Evidensiassa ja tietenkin vkonloppu...Nyt kaikki hyvin täällä.Hyvä että teillä on siellä asiat hyvin.Hyvää ja rauhallista joulun aikaa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä välillä ihmettelenkin, että miten isompien laumojen omistajat selviävät kaikista koirien hoidoista, kun tuntuu, että tämmöisessä pikku laumassakin on aina jotain hämminkiä meneillään. :D Toki Lucy nyt on ollut sairas ja lääkityksellä jo pidempään, etteivät sen lääkärikäynnit enää ole mitään yllätyksiä.
   Mukavaa alkavaa vuotta teidänkin laumallenne! Toivottavasti pysytte kaikki terveinä! :)

   Poista
 6. Täällä pidetään peukkuja, että Lucylla vielä hyviä päiviä riittäisi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Tällainen rauhallinen, vakaa laumanjohtaja on niin käytännöllinen olemassa, ettei mitenkään haluaisi siitä vielä luopua.

   Poista