sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Nukkumisjärjestelyt

Kun uusi pentu saapuu kotiin, on tärkeää jo etukäteen päättää yhteiset säännöt, joista kaikki perheenjäsenet pitävät poikkeuksetta kiinni. Yksi näistä on päätös siitä, missä uusi pentu nukkuu yönsä.
    Näin myös tässä taloudessa neljä vuotta sitten päätettiin, että koira nukkuu keittiössä omassa sängyssään kaikki yönsä koko elämänsä. Piste. Ensimmäinen pentua varten ostettu tarvike oli koiransänky.


Kirjasta oli luettu ohjeet pennun kotiutumisesta ja niinpä ensimmäisenä yönä Mestari nukkui patjalla Lucyn sängyn vieressä. Seuraavana yönä patja oli vähän kauempana ja näin jatkettiin viikon ajan eli joka yö ihmispatja laitettiin koiransängystä kauemmas. Lukuisia kertoja yössä pennun viereen työntyminen torjuttiin hellästi mutta määrätietoisesti ja kerta toisensa jälkeen surkeana uikuttava pikkupentu palasi petiinsä vollottaen. Välillä se koetti hepulilähestymistä eli juoksi ympäriinsä ja yritti näykkiä kaikkea suuhun sattuvaa, mutta mikään ei auttanut. Patjalle ei päässyt.


Lopulta Mestarit nukkuivat omassa huoneessaan suljetun oven takana ja Lucy keittiössä omassa sängyssä. Joskus Lucy jäi oven taakse uikuttamaan, jolloin Paremman Mestarin oli turvauduttava korvatulppiin hillitäkseen halunsa mennä lohduttamaan pentua. Muutaman viikon ajan Parempi Mestari "nukutti" pennun eli istui pimeässä keittiössä huomioimatta pentua niin kauan, että Lucy rauhoittui ja kömpi omaan sänkyynsä. Sitten Parempi Mestari hiipi keittiöstä niin hitaasti, ettei Lucyn tehnyt mieli rynnätä perään. Tällä tavalla nukkumaan käyminen ja yöt sujuivat jo aika rauhallisesti.


Aamupissojen jälkeen pennun kanssa saattoi jatkaa aamu-unia varsinkin viikonloppuisin sohvalla.

Joitakin kuukausia järjestely sujui hyvin, kunnes siihen tuli särö. Heikko hetki, jolloin koira pääsi aamu-unille sänkyyn!

Sääntöä muutettiin niin, että koira nukkuu YÖT omassa sängyssään, mutta voi viikonloppuaamuisin tulla sänkyyn.

Seuraavassa vaiheessa sääntö kuului, että koira nukkuu ARKIyöt omassa sängyssään, vaikka viikonloppuisin voikin olla vieressä myös yöllä. Tästä seurasi useampi pissatahra olohuoneen matossa sunnuntain ja maanantain välisinä öinä. Ratkaisuna olohuoneen ovi suljettiin öisin.


Jokainen joskus koiran kanssa nukkunut tietää, kuinka rauhoittavalta ja pehmeältä tuntuu kylkeä vasten nukkuva koira. Niinpä noin vuodessa Lucy siirtyi lähes yksinomaan nukkumaan ihmissänkyyn.

Kun toinen koira tuli ajankohtaiseksi, täytyi sääntöjä tarkistaa. Oli selvää, että KAHTA koiraa ei sänkyyn oteta nukkumaan ja niin julmaa, kuin se olikin, niin myös Lucy palautettiin taas keittiöön nukkumaan. 

Ensimmäisinä öinä patja oli taas lattialla ja pennun sänky patjan vieressä. Lucy nukkui patjalla peiton alla, mutta Ronin piti nukkua omassa sängyssään.


Sen verran rankka oli pennunhakureissu, josta kotiuduttiin vasta kahden aikaan yöllä ja kun ensimmäinen yö kului mm. Ronin raivotessa omalle sängylleen vielä neljän aikaan yöllä, että tällä kertaa ensimmäisen vuoron ottanut Parempi Mestari oli aamupissalenkin jälkeen sen verran pehmennyt, että otti pennun samalle patjalle saadakseen nukkua edes muutaman tunnin vielä aamulla.


Viikon jälkeen koirat kuitenkin nukkuivat yhdessä keittiössä. Lucy saattoi joskus käydä oven takana muistelemassa vanhoja hyviä aikoja, mutta Roni nukkui tyytyväisenä omassa tai Lucyn sängyssä.


Pari kuukautta Mestarit pystyivät pitämään tiukkaa linjaa. Sitten taas hitaat viikonloppuaamut alkoivat murtaa sopimusta. Kun koirat oli käytetty ulkona sunnuntaiaamuna seitsemältä, ei tehnyt vielä mieli nousta ylös, vaan palata takaisin sänkyyn. Ja karvaiset kaverit oli niiiiiin mukava ottaa viereen köllöttelemään...


Eli uusi sääntö: Koirat saavat tulla viereen, kun makuuhuoneen ovi on auki. Sen äänen koirat oppivat nopeasti ja kiireiset tassunäänet kuuluivat heti, kun ovea raotettiin. Tämä oli kuitenkin viimeinen epätoivoinen yritys Mestareilta pitää kiinni alunperin laaditusta säännöstä "ei koiria sänkyyn". Pian tämän jälkeen ovi oli aina auki. 


Nykyisin Lucy nukkuu siis joka yö sängyssä peiton alla Mestarin tai Paremman Mestarin kyljessä kiinni. Roni tulee sänkyyn iltaisin, mutta poistuu yleensä, kun ihmiset ovat nukahtaneet. Liikuttavinta on, että Roni nukkuu usein edelleen ainakin osan yöstä yksin keittiössä omassa sängyssään. Lisäksi se nukkuu välillä sohvalla tai makuuhuoneessa lattialla. Aamulla Ronikin tulee sänkyyn köllöttelemään ja usein, kun kaikki muut viettävät iltaa olohuoneessa yhdessä sohvalla, käyttää Roni tilaisuuden hyväkseen ja torkkuu silloin tunteja yksin koko isossa sängyssä.


Mikä sitten on tarinan opetus?
-Älä ole liian ankara itsellesi! ;) On täysin ymmärrettävää, että haluat nukkua lämpöisen, pehmeän, rauhallisesti tuhisevan rakkaan ystäväsi vieressä. Toisaalta et ole paha ihminen, vaikka koirasi nukkuisi aina eri huoneessa omassa sängyssään tai jopa ulkona tarhassaan. Tärkeintä, että kaikki saavat hyvät yöunet.8 kommenttia:

 1. Juurikin näin! Me nukutaan 98 % omissa kopissamme, sänkyyn päästään uutena vuotena ja myrskyssä, kun äippä tarvii rohkasua ja turvaa. Ai niin, meijän kopat on äipän sängyn lähellä ja makkarin ovessa on lapsiportti ettei me lähetä haahuilemaan yällä. Myrskyllä kun oli tapana suorittaa partiointia ja haukkua jokaista rasahdusta ja etenkin kun oli liian hiljaista. Hyviä unia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin on siis lauma yhdessä öisin. :) Meilläkin tuota öistä vartiointia ilmeni, kun kauhunväreitä herättävä Lehdenjakaja liikkuu rapussa öisin, mutta sitäkin on opittu sietämään. :)

   Poista
 2. Kyllä vaan koiran turkki ja sen tuoma lämpö on niin terapeuttista, eikun vaan tavallista leveämmät sängyt niin mahtuu koko lauma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä nukkuminen on mukavaa. Ja näin lumikeleillä sänkyyn kantautuva hiekkakaan ei ole ongelma. :)

   Poista
 3. Meellä on äetin petimpuolella lattijalla minun peti yön aejjan. Ja päevällä sittä tuola toesen huoneen puolella missee muuttii on päevällä. Immeesten pettiin piäsen vuan päevällä ku on oma peete siinä piällä. Ja joskus yöllä salloo ku äet ee huomoo :) Teellä on justiisa oekeet nukkumisjärjestelyt. Kaekille sopivat ja mieleeset. Ja määräkoeran etu eellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että maltat pysyä omassa sängyssäsi! Meillä ei lattiatasossa pysytä millään, jos vieressä on lämmin ihmissänky avoinna. :)

   Poista
 4. Hih, noinhan se usein menee. Mäyräkoira saa lopulta mieleisensä järjestelyt. Meillä oli ensimmäisenä yönä uudessa kodissa minun peti Palvelijattaren sängyn vieressä. Se saattoi tarvittaessa rapsuttaa, kun tarvitsin turvaa. Ihan hyvin sujui neljä vuotta. Nukuin yöt omassa petissä ja osan yötä olohuoneen nojatuolissa tai sohvalla. Parisänky makkarissa on niin korkea, etten sinne pääse hyppäämään. Neljä vuotta sitten kuoli isäntä ja parisängyn toinen puolisko vapautui. Murheellinen Palvelijatar nosti yhtenä iltana minut sille sängylle, seuraavaksi sängyn viereen siirrettiin oma petini, jossa on juuri sopivan korkeat jalat. Siltä pääsen vaivatta loikkaamaan sänkyyn, johon iltaisin laitetaan minun päiväpeitteeni. En koskaan nuku peiton alla, olisi liian kuuma. Parisänkyhän on kahta nukkujaa varten, eikö vain? Hyvin nukumme kumpikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, ettei parisängyn toinen puolisko ole tyhjänpanttina, vaan olet saanut sen käyttöösi! Siksihän sen nimi on parisänky, että siinä pari henkeä (ainakin) nukkuu. :)

   Poista