Sivut

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Kuinka harrastaa rally-tokoa mäyräkoiran kanssa

Meillä kun on tässä jo takana lähes vuoden vankka kokemus rally-tokon harrastamisesta, niin ajateltiin, että voitaisiin antaa vähän vinkkejä harrastuksen aloittamiseen heille, jotka vielä koira sylissä sohvalla arpovat, kehtaisiko sitä alkeisryhmään ilmoittautua, kun on mielenhäiriössään sattunut hankkimaan mäyräkoiran. Siispä aiheesta:


Kuinka harrastaa rally-tokoa mäyräkoiran kanssa

Ota mukaasi harjoituksiin

 • mäyräkoira (yksi tai useampia)
 • tavallinen panta tai valjaat (ei kiristäviä tai kuristavia)
 • tavallinen hihna (ei flexiä)
 • rutkasti parhaimpia herkkupaloja
 • pitkä pinna
 • roppakaupalla huumoria

1. Toisin kuin usein luullaan, myös mäyräkoira on koira ja kuten mitä tahansa koiraa, myös mäyräkoiraa voi kouluttaa. Kun menet ensimmäisen kerran harjoituksiin, suhtaudu tottelevaisuuslajin harrastamiseen mäyräkoiran kanssa luonnollisena asiana ja muutkin tekevät niin. Pian huomaat, etteivät muut ryhmäläiset naurakaan sinua ulos treeneistä. He saattavat jopa muistaa nähneensä mäyräkoiria kisoissa tai tuntea jonkun toisenkin, joka joskus harrasti rally-tokoa mäyräkoiran kanssa. 

2. Älä vertaa nenä maassa, puoli metriä takanasi iloisesti kuuhailevaa mäyräkoiraasi treenikaverisi banaanina ohjaajansa vieressä ravaavaan belkkariin. Syvällä sisimmässäsi tiedät, että jos olisit halunnut harrastaa kuin palveluskoirien kanssa harrastetaan, olisit siinä tapauksessa hankkinut alunperinkin palveluskoiran. Sen sijaan olet hakenut elämääsi hieman toisenlaista maustetta mäyräkoiran muodossa, ja kuten kauniit koiransa, ovat myös mäyräkoiraihmiset toista maata. Siinä missä muut ihmiset elämässä eteen sattuvan esteen kohdalla miettivät, mikä on lyhin ja helpoin tie toiselle puolelle, miettii mäyräkoiraihminen, kuinka tästä saisi vielä vähän haastavampaa ja mielenkiintoisempaa (ja oudosti jossain mielen taka-alalla leijuu myös kysymys "Miltähän se haisee?").

3. Kun kyltit ovat ahkeralla harjoittelulla vihdoin muistissasi (koirasi on oppinut ne jo kauan sitten) ja ilmoittaudut ensimmäisiin rally-toko-kisoihin, onnittele itseäsi! Olet jo voittanut. Nimittäin itsesi. Kaikki tästä eteenpäin on pelkkää plussaa. Jos saavutatte mäykkynne kanssa hyväksytyn tuloksen alokasluokassa, kannattaa sitä juhlia ystävien ja sukulaisten kanssa. Koirathan eivät tee virheitä, mutta jos itse onnistut ohjaamaan radan läpi hyväksytysti, on se helposti täytekakun tai ravintolaillan arvoista. Et ole pelkästään opettanut mäyräkoiraa istumaan ja seuraamaan, vaan olet saanut yksinäisen suden houkuteltua yhteistyöhön kanssasi. 
    Vuosisatojen luola- ja muu metsästys on hionut mäyräkoiran hienolaatuisen luonteen siihen omintakeiseen muotoon, jossa se tänä päivänä tavataan. Kolmen metrin syvyydessä pimeässä ahtaassa luolassa et ole koirasi vieressä kuiskaamassa, mitä tehdä, kun kettu puolustautuu henkensä kaupalla. Näin ollen mäyräkoiralle on kehittynyt taito ajatella ja tehdä itsenäisiä päätöksiä, ja näitä koiran omia tilannearvioita ja ajatuksia me ihmiset sitten kutsumme siksi mäyräkoiran kuuluisaksi itsepäisyydeksi. Mäyräkoirasi kanssa et koskaan ole yksin, koska myös se pohtii ja yrittää joka hetki ratkaista eteenne sattuvia tilanteita. Ota siis suurena luottamuksen ja kunnioituksen osoituksena, jos mäyräkoira katsoo sinut soveltuvaksi ohjaajakseen ja antaa sinun päättää, mitä tehdään ja milloin.

4. Nauti tekemisen riemusta. Mäyräkoirasi on tyytyväinen uudesta viihdykkeestä, jonka olet keksinyt sen päiviä piristämään. Mikään ei ole mäyräkoiralle mahdotonta (ainakaan sen omasta mielestä). Lyhyitä jalkoja suuremmat esteet ovat yleensä omistajan korvien välissä. Rally-tokon korkeimman koulutustunnuksen saaneiden joukossa on myös mäyräkoiria. (Tai ainakin rally-tokolegendat kertovat niin.)

6 kommenttia:

 1. Párek ja Palvelijatar6. marraskuuta 2016 klo 23.03

  Loistava kirjoitus! Mäyräkoirathan tietävät pystyvänsä mihin vain, palveluskunnalla saattaa olla hankalampaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos meidän itseluottamusta voisi uuttaa lääkkeeksi ja myydä ihmisille, niin siinä olisi miljoonan alku! :)

   Poista
 2. Ihailut teijän tokoilusta ja respektit teijän ihmisille, meinaan meijän äipän hermot meni poikki melko nopeesti ja siihen jäi temput ja tokot. Joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli sellainen kohtuu pitkä kesätauko tässä välillä, että hermot ehtivät palautua. :D Kohta alkaisi kai olla taas joulutauon paikka...

   Poista
 3. Ihana postaus :) Meidän mäykky tais olla 8-vuotias kun aloitettiin rally-toko. Ja luojan kiitos koira sai olla hihnassa koko alkeiskurssin ajan...Kurssi meni yllättävän hyvin, koska makupalat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Rally-tokossa kivaa on juuri se, ettei koiran iällä ja rodulla ole juuri merkitystä. Kaikki voivat harrastaa. Toiset vain tarvitsevat enemmän nakkia kuin toiset. ;)

   Poista