tiistai 20. joulukuuta 2016

Rakkaalla koiralla on monta nimeä

Nykyaikainen koira ei ole enää vain "Musti" tai "Piki" päivästä ja tilanteesta riippumatta, vaan nykyisin rotukoiralla täytyy olla virallinen kennelnimi, jonka lisäksi tulevat usein ainakin kutsumanimi ja liuta erilaisia hellittely-, lempi- ja köllinimiä.

Tällä kertaa syvennymme siis meidän nimiimme.

Lucy eli Taxmania Ingenious

Kennelnimi viitannee jonkinlaiseen mäyräkoirapakkomielteeseen. Ruotsiksi mäyräkoira on tax. Ingenious taas tarkoittaa nerokasta, älykästä, terävää... joitakin merkityksiä mainitaksemme (sanakirja.org). Tästä virallisesta nimestä juontuu lempinimeni Neiti Ingenious, jota Emäntä käyttää esimerkiksi silloin, kun en suostu kävelemään märällä alustalla, kierin autuaasti jossakin jätöksessä ("Alahan nyt tulla, Neiti Ingenious!") tai jos säikähdän jotain Emännän mielestä merkityksetöntä, kuten jätesäkkiä naapurin pihalla.

Kutsumanimeni Lucy on Mestareiden kompromissi. Mestarin mielestä se on lyhenne Luciferistä ja Emännän mielestä viittaus Lucia-neitoon, valontuojaan. Suurinosa lempinimistäni on tästä kutsumanimestä johdettuja.
    Hellitteleviä ovat sellaiset nimet kuin Lucynen ja pikku-Lucy (olen varmasti vielä vanhana mummonakin Mestareiden pikku-Lucy...). Muiden kuin Mestareiden käyttämiä lempinimiä minusta ovat Lucias ja Lusikka. Toisinaan kun Emännän täytyy saada huomioni nopeasti kiinnittymään häneen, hän saattaa suhahtaa vain Lus.

Muita, lähinnä Emännän ällöpylly hellittelynimiä, ovat Nupu, Lucy-muru ja pikku-Höpö.
Ikävämpiä sävyltään ovat sen sijaan Rosmokoira ja Pökelö.

Osoittaakseen muistavansa arvojärjestyksemme Roni kutsuu minua Lucy-neidiksi.

Kerran pikku-Lucy,
aina pikku-Lucy...


Roni eli Salamantelin Jäljen Jättiläinen

Tässä virallisessa nimessä on leikitelty r- ja l-kirjaimilla. Kennelin nimi voisi siis viitata sammakkoeläinten lahkoon kuuluviin pieniin eläimiin tai salaiseen manteliin. Jäljen Jättiläinen taas voisi olla hieman halveksiva arvio älyllisistä lahjoista tai osoitus suurista jäljestystaidoista. Nimi, joka varsinkin mejäkokeissa aiheuttaa hilpeyttä ja Emännälle paineita. Toistaiseksi ei Jäljen Jättiläinen ole sentään tehnyt vielä nollatulosta mejässä!
    Ennen kuin minut oli haettu kotiin, minusta ilmeisesti puhuttiin joissain yhteyksissä Jättinä, koska kutsumanimeäni ei ollut vielä päätetty. Pentuna kuljin toisinaan myös nimillä Lizard King ja Sudenratsastaja, koska... no etujalkani olivat ehkä hieman vartalon sivuilla, kuten liskolla tai hirviösusilla, joilla Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa ratsastetaan, ennen kuin kasvoin ja jalat alkoivat näyttää olevan selkeämmin allani.


They call me the Lizard King.

Kutsumanimi Roni on sekin Mestareiden kompromissi. Mestarin mielestä oikea nimi on Ronin (Rōnin) eli samurai ilman mestaria. Emännästä nimi oli sopiva, koska siitä tulee mieleen Ron Weasley Harry Potter -kirjoista. 
    Saman kaavan mukaan kuin edellä myös minun hellittelynimiäni ovat Roninen ja pikku-Roni. Emäntä kutsuu minua myös nimellä Ronsu ja Ronsuli tai jos hänen täytyy saada minut nopeasti kuulolle saatan olla vain Ron. Muiden kuin Mestareiden käyttämiä lempinimiä on Roni Romppainen tai vain Romppainen. Tytöistä innostuessani olen Hellärakastaja

Vähemmän mairittelevana nimityksenä minustakin on toisinaan tuo edellä mainittu Pökelö tai Rontti, joka saattaa olla myös Lucy-neidin nimitys. 

Lucy-neiti käyttää minusta joskus nimitystä Musta alamainen. Varsinkin kun olin nuorempi, hänelle oli välillä tärkeää tehdä selväksi järjestyksemme. Nykyisin kun minäkin olen aikuinen, ovat välimme hieman tasa-arvoisemmat. Toki sillä erotuksella, että mitä ikinä Lucy-neiti haluaakin, hän saa sen minulta viipymättä.


Tämä ei välttämättä ole täydellinen luettelo lempinimistämme, koska uusia syntyy aina tarvittaessa tai muistuu mieleen juuri tietyissä tilanteissa.

Kuinka paljon teillä muilla on lempinimiä?

Joku on muuten tehnyt nimipäiväkalenterin myös koirille! (Ja kissoille ja hevosille...) Ronin nimipäivä on ilmeisesti 27.5. ja Lucyn 24.11.

12 kommenttia:

 1. Olipas hauskaa luettavaa! Minun kennelnimeni on Protaxin Ramiero Riva. Ellei Palvelijattarella olisi jo vuosia aikaisemmin ollut valmiina nimeni Párek, olisin varmaan nyt joko Rami tai Eero kennelnimeni mukaisesti. Párek ei ole mikään oikea nimi vaan tsekinkielinen sana, joka merkitsee pientä makkaraa, eli suomalaisittain nakkia. Nyt luulette, että lempinimeni olisi nakki. Ei ole, makkaraksi joskus nimitellään, kun kylkiä tunnustellaan ja muka todetaan hienoista painonnousua. Kaikkein useimmin Se nimittelee minua riiviöksi. Miksiköhän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makkara ja riiviö ovat tutunkuuluisia nimityksiä täälläkin. :) Rami ja Eerokin olisivat hienoja nimiä, mutta ehkä Párek on kuitenkin erikoisuutensa tähden sopiva nimi sinulle! Suomalaisesta koirien nimipäiväkalenterista sitä nimeä ei kyllä välttämättä löydy...

   Poista
 2. Neron kennelnimi on Frostbite Fonzie ja niitä mamman keksimiä lempinimiä tulee päivittäin, tässä muutama:
  Nero Kalevi Tuppurainen, Hauva Vauvva, Aikamiesbudoggi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea kennelnimi! Ja lempinimet on hauskoja. Etenkin tuo Hauva Vauvva on Emännästä suloinen nimitys sinulle! :)

   Poista
 3. Kyä ootte totisesti nimenne ja lempparinimenne ansainneet, kuamat. No joo, on meilläkin joitain lempinimiä pukattu, kuten Tuusku ja Myysky ja silleen, joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskat lempinimet! :) Niitä tuntuu aina syntyvän tilanteesta riippuen.

   Poista
 4. Lempinimijä on kertynnä. Kaekkija ee ies ilikijä sannoo ku eevät oo oekee vakkaeselle määrämiehelle sopivija :D On Iivana, pikku- Ii, Imppu, se pakollinen nakki tietennii,peetu (johanto sanasta pentu, sillonku olin pentu)ja paljo muuta. Noloja nimijä :) Teellä on hienot nimet. Kyllä soppii esitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Ii ja Imppu kuulostaa ainakin tosi söpöiltä lempinimiltä Emännän mielestä! :)

   Poista
 5. Ihanasti kerroitte nimienne tarinat. Minähän tulin tähän taloon vasta puolitoistavuotiaana niin äippä ja Jäbä päättivät, ettei nimeäni vaihdeta kun kaikki muu elämässä muuttuu. Kennelnimeni on Lähteenmäen Eka ja nimen sain sen mukaan, että synnyin ensimmäisenä. Ekaksi minua on aina kutsuttu ja nykyisin se on usein vääntynyt muotoon Eikka ja Äipän pikku höpö ym. imelää. Välillä kun istun majesteellisesti tuijottamassa Jäbää niin äippä nimittää minua Eka I suureksi.
  Oikein hauskaa joulua teille molemmille ja mestereille kans! t.Eka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja nimiä sinullakin! Hyvää joulua vain teillekin Eka I Suuri ja muu lauma! ;)

   Poista
 6. Mielenkiintoista luettavaa tosiaan. Elli on mun ihan virallinen nimi, mutta lellitelynimiä on kertynyt melkoinen kasa. Oudoimpia ovat Elvis ja Elmeri - mää mikää poika ole! Pitäis varmaan joskus itekin pistää vähän samanlainen postitus tulemaan. Noi teen vauvakuvat on kyl niin ihgui, voi miä söpöläisii olitte vauvoina. Nyt isoina te ootteki kaunotar ja komistus!

  Mukavaa joulupäivän iltaa ja Tapaninpäivää teidän koko poppoolle!
  -Elli-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elli! Ihana kuulla sinusta! Mielellään kuultaisiin myös sinun lempinimistäsi. (Elvis ja Elmeri? Todellako?)
   Mukavaa joulupäivän iltaa ja tapaninpäivää teillekin! :)

   Poista